Hoe maak je het beste je fiets schoon?

Dit is een van de meest gestelde vragen in onze winkel.

Zoals de meeste mensen wel weten is de hogedrukreiniger heel slecht voor de fiets. 
Op deze manier spuit je water in de lagers en het vet eruit. Hierdoor ontstaat er extra slijtage van de lagers. Is je mountainbike of racefiets echt smerig kan je de hogedrukreiniger wel gebruiken. Zet hem op een lage druk en neem voldoende afstand van de fiets. Spuit nooit recht in de lagers. 

Kleine handige tips.

 • Kijk na het fietsen altijd je banden na op steentjes of andere scherpe voorwerpen. Heb je iets in de band gereden verwijder dit dan met een klein schroevendraaiertje. Laat de band vervolgens leeg en lijm het sneetje met seconde lijm.
 • Zadelpennen zakken soms heel langzaam in het frame zodat u zonder dat u het merkt lager komt te zitten. Vaak kom je er pas na een aantal maanden dat je positie niet meer klopt of moet je er zelfs op geattendeerd worden door een collega fietser. Plak daarom een klein plakbandje op de zadelpen. Zo ziet u altijd als het zadel gezakt is. Indien het zadel blijft zakken gebruik dan een weinig Tacx montage pasta.
   
 • Pomp je banden altijd goed op. Dit zorgt er niet alleen voor dat de fiets beter rolt maar zorgt er ook voor dat je minder lek gaat rijden.
   
 • Bij het poetsen van carbon frames of onderdelen het liefst een pluizige doek nemen. Indien er een scheurtje of breukje in het carbon zit zal je dit meteen opvallen omdat er pluisjes achter het carbon blijven hangen.
 • Gebruik bij het smeren van de ketting bij voorkeur een druppelflesje ipv een spuitflesje. Dit voorkomt teveel smeren.
 • Leg bij het monteren van de buitenband altijd het merklogo bij het ventiel. Indien je lek gereden hebt en je hebt de binnen en buitenband van de velg is het makkelijk zoeken waar het scherpe voorwerpje in de band zit.
   
 • Controleer regelmatig de remrand van de velg. Deze kunnen voor langdurige slijtage "hol" worden en dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Indien je twijfelt kom dan even langs voor een second opinion.
   
 • Haal regelmatig de zadelpen uit je frame en doe er een weinig vet aan. 
   
 • Als zadelpennen langdurig in een frame zitten kunnen deze zo gaan oxideren dat ze niet meer uit het frame komen. Regelmatig invetten voorkomt dit. Tacx montage pasta is hier het beste product voor. Dit voorkomt niet alleen corrosie maar zorgt ook dat het zadel niet meer zal zakken.
   
 • De bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Rond de 8 bar is een goede spanning voor de racefiets. Voor de mountainbike mag de druk rond de 2.5 bar zijn en voor een normale fiets rond de 4 bar.  Bij de racefiets en mountainbike is het natuurlijk belangrijk welke ondergrond of welk weer het is. Bij regenweer mag je de band ongeveer een 0.5 -1.0 bar zachter zetten voor meer grip.
   
 • Indien je de bandafnemers vergeten bent en je hebt een lekke band, gebruik dan de snelspanners van de wielen als bandafnemers.
   
 • Het beste is het om de wielen van de fiets pas in de fiets te zetten als deze op de grond staat. Anders zou het wiel niet helemaal in de padden kunnen vallen en zou je ongemerkt je band door kunnen remmen.
   
 • Gebruik bandafnemers alleen voor het demonteren van de band. Bij het monteren NOOIT bandafnemers gebruiken. Monteer je de buitenband wel met bandafnemers heb je een grote kans de binnenband lek te prikken.